Zakaj je potrebno davčno potrjevanje računov v Sloveniji
Zakaj je potrebno davčno potrjevanje računov v Sloveniji
in ,

Zakaj je potrebno davčno potrjevanje računov v Sloveniji?

Za podjetnike v Sloveniji je davčno potrjevanje računov izjemno pomemben postopek, zlasti pri plačilih z gotovino, preko kreditnih in plačilnih kartic ter online sistemov kot so PayPal. Namen tega postopka ni le birokratski, temveč ima več ključnih koristi tako za podjetnike kot tudi za širšo družbo in državo seveda.

Primer davčno potrjenega računa
Primer davčno potrjenega računa

1. Preprečevanje utaje davkov

Eden glavnih razlogov za uvedbo davčnega potrjevanja računov je preprečevanje davčnih utaj. S tem se zmanjša možnost neprijavljanja prihodkov, saj morajo biti vsi računi z gotovinskimi in določenimi elektronskimi plačili evidentirani v realnem času pri Finančni upravi Republike Slovenije (FURS). To pomeni večjo preglednost poslovanja.

2. Povečanje poštenega konkurenčnega okolja

Racunalniski servis PC Agent

Davčno potrjevanje ustvarja enake pogoje za vse podjetnike, saj zmanjšuje možnosti nelojalne konkurence, ki bi se lahko poslužila nelegalnih metod za zmanjšanje obdavčitve. Podjetniki, ki pošteno delujejo in poravnavajo svoje obveznosti do države, tako niso v slabšem položaju napram tistim, ki bi želeli zatajiti prihodke.

Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno

3. Večji nadzor in transparentnost

FURS ima s pomočjo davčnega potrjevanja računov boljši nadzor nad finančnim tokom v državi. Tako lahko bolje ocenjuje gospodarsko stanje in načrtuje fiskalno politiko. Transparentnost na področju poslovanja prispeva k splošni stabilnosti državnega proračuna.

4. Poenostavitev administracije

Sodobni sistemi omogočajo avtomatsko beleženje in pošiljanje podatkov o računih neposredno v centralni informacijski sistem FURS-a, kar olajša delo tako podjetnikom kot tudi finančni upravi. Obenem sistem zmanjša potrebo po obsežnem ročnem delu ter s tem poveča učinkovitost.

Postopki vklopa davčnega potrjevanja računov v programu apollo
Postopki vklopa davčnega potrjevanja računov v programu za izdajanje računov apollo

Kako pridobiti certifikat za davčno potrjevanje računov?

Certifikat potreben za davčno potrjevanje računov dokazuje verodostojnost izdajatelja računa in omogoča varno komunikacijo med poslovnim subjektom in FURS-om. Postopek njegove pridobitve vključuje naslednje korake:

1. Registracija na portalu eDavki:

Prvi korak k pridobitvi certifikata je registracija na portalu eDavki (https://edavki.durs.si).

2. Vloga za certifikat:

Po uspešni registraciji izpolnite elektronsko “Vlogo za digitalno potrdilo”. Pri vnosu podatkov bodite pozorni na pravilnost vnosa vseh potrebnih informacij.

3. Prevzem certifikata:

Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko

Po odobritvi vaše vloge boste prejeli digitalni certifikat, ki ga morate namestiti na vašo strojno ali programsko opremo (blagajno), da bo lahko pravilno komunicirala z informacijskim sistemom FURS-a.

4. Testiranje delovanja:

Pred prvo uradno uporabo sistema priporočamo testiranje celotnega postopka izdaje računov, da zagotovite pravilno delovanje certificiranega sistema.

Pridobitev digitalnega certifikata je nujen korak k vzpostavitvi učinkovitega sistema davčnega potrjevanja računov in skladnosti z zakonodajo Republike Slovenije. Z njim si zagotovite nemoteno poslovanje ter prispevate k bolj preglednemu gospodarskemu okolju.

Kako napisati odpoved delovnega razmerja + vzorec odpovedi delovnega razmerja v pdf

Kako napisati odpoved delovnega razmerja + vzorec odpovedi v pdf

Kateri so Najboljši 3 angleško slovenski prevajalniki

Najboljši 3 angleško slovenski prevajalniki – Katerega uporabljate vi?