Kdaj je DDV 22% in kdaj 9.5%
Kdaj je DDV 22% in kdaj 9.5%
in

Kdaj je DDV 22% in kdaj 9.5%?

DDV je kratica za Davek na dodano vrednost, to je oblika davka, ki se plačuje ob nakupu blaga ali storitve. DDV je posredni davek, ki se obračuna na vsaki stopnji proizvodnje ali distribucije blaga in storitve.

Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko

DDV je pomemben del davčnega sistema, saj omogoča financiranje javnih storitev v državi. V Sloveniji imamo različne stopnje DDV (22% in 9,5%) ki nam omogočajo obdavčitev blaga in storitev glede na njihovo naravo in pomagajo pri spodbujanju določenih sektorjev gospodarstva.

Kdaj se uporablja stopnja 22%?

Racunalniski servis PC Agent

Stopnja DDV 22% se uporablja za večino blaga in storitev, kot so elektronika, oblačila, kozmetika, restavracijske storitve, prevoz potnikov, in številne druge storitve in izdelki.

22% DDV se obračuna pri elektroniki
22% DDV se obračuna pri elektroniki

Primeri, kdaj se uporablja DDV 22%

 • Elektronika, kot so računalniki, pametni telefoni, televizorji.
 • Oblačila in obutev.
 • Kozmetika in lepotni izdelki.
 • Avtomobili in motorna vozila.
 • Restavracijske storitve.
 • Prevoz potnikov (npr. taksi, avtobusi, letalske vozovnice).
 • Strokovne storitve, kot so računovodske, pravne ali arhitekturne storitve.
 • Vstopnice za kulturne in športne dogodke.
 • Potovanja in turistične storitve.
 • Fotografske storitve in oprema.
 • Knjige in revije.
 • Gospodinjski aparati in pohištvo.
 • Igralne konzole in video igre.
 • Glasbena oprema in instrumenti.

Opomba: To so samo nekateri primeri, kjer se uporablja stopnja 22% DDV. Vedno je najbolje preveriti aktualno zakonodajo in se posvetovati s strokovnjakom za davek za točne informacije, koliko davka je potrebno obračunati.

Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko

Posebni primeri za uporabo 22% DDV

Posebni primeri, ko se uporablja 22% DDV, vključujejo prodajo alkoholnih pijač, tobaka, luksuznih izdelkov, dragih parfumov in draguljev ter nekaterih storitev, kot so frizerski saloni in spa centri. Pri nakupu teh izdelkov in storitev se mora plačati 22% DDV.

Na katere izdelke je DDV 9,5%
Na katere izdelke je DDV 9,5%

Kdaj je DDV 9,5%?

DDV stopnja 9,5% se uporablja za določeno blago in storitve. Med takimi primeri spadajo hrana, knjige, zdravila, voda, hoteli in določene storitve kmetijske dejavnosti, kot je predelava mleka. Pri nakupu teh izdelkov in storitev se plača 9,5% DDV.

Tedenski horoskop preko telefona
Tedenski horoskop preko telefona

Kdaj se uporablja stopnja 9,5%?

Stopnja DDV 9,5% se uporablja za določene vrste blaga in storitev, ki spadajo v nižjo stopnjo obdavčitve. To vključuje hrano, knjige, zdravila brez recepta, nekatere stopnje izobraževanja in turizem.

9.5% DDV se računa na živila
9.5% DDV se računa na živila
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko

Primeri, kdaj se uporablja DDV 9,5%

 • Hrana: Vse vrste hrane, vključno z živili, pijačo in nealkoholnimi pijačami, so obdavčene z nižjo stopnjo DDV, kar pomeni 9,5%.
 • Knjige: Nakup knjig, vključno s tiskanimi in elektronskimi knjigami, je obdavčen z 9,5% DDV.
 • Zdravila brez recepta: Zdravila, ki so na voljo brez recepta, so obdavčena z nižjo stopnjo DDV.
 • Izobraževanje: Nekatere vrste izobraževanja, kot so šolske in univerzitetne storitve ter določeni tečaji, so obdavčene z 9,5% DDV.
 • Turizem: Storitve, povezane s turizmom, vključno z nastanitvijo, prevozi in ogledi, so obdavčene z nižjo stopnjo DDV.

Posebni primeri za uporabo 9,5% DDV

 • Med posebne primere za uporabo 9,5% DDV sodijo hrana in pijača v restavracijah, kavarnah ter na avtobusnih postajah in letališčih.
 • Prav tako se ta stopnja uporablja za slaščice ter nealkoholne pijače v trgovinah in barih.
 • Tudi oblačila in obutev za otroke, ki so prilagojeni njihovi starosti in velikosti, se obdavčijo z 9,5% DDV.
 • Izleti in vstopnice za kulturne dogodke, kot so koncerti, predstave in muzeji, so prav tako obdavčeni po nižji stopnji DDV.
 • Uporaba 9,5% DDV se prav tako nanaša na kolesa in otroške vozičke, knjige in tudi na izobraževalne storitve.
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko

Pogosta vprašanja o DDV stopnjah

1) Ali se DDV stopnje lahko spreminjajo?

Da, stopnje DDV (davek na dodano vrednost) lahko država po potrebi spremeni. Spremembe stopnje DDV so običajno posledica ekonomskih politik ali fiskalnih potreb, včasih pa tudi del širših davčnih reform. Takšne spremembe običajno napove ministrstvo za finance ali drug ustrezen državni organ in jih mora potrditi parlament ali druga zakonodajna telesa, preden postanejo učinkovite.

V Sloveniji, tako kot v drugih državah EU, morajo biti spremembe stopnje DDV v skladu s smernicami in pravili Evropske unije. EU določa minimalno standardno stopnjo DDV, države članice pa lahko določijo zmanjšane stopnje za določene vrste blaga in storitev.

Če se v Sloveniji načrtuje sprememba DDV stopnje, bi bilo to sporočeno prek uradnih kanalov, kot so Uradni list Republike Slovenije, finančno ministrstvo ali druge vlade povezane informacijske službe. Spremembe stopnje DDV običajno zahtevajo tudi posodobitve v računovodskih in POS sistemih, zato je podjetja obveščeno vnaprej, da se lahko pripravijo na spremembe.

Eyez ogla s za program

2) Ali se DDV stopnje lahko spreminjajo?

Da, v Sloveniji kot podjetnik morate upoštevati obe glavni stopnji DDV – standardno in znižano – pri svojem poslovanju, če so vaše storitve ali prodajani produkti obdavčeni po obeh stopnjah. Standardna stopnja DDV je običajno uporabljena za večino blaga in storitev, medtem ko je znižana stopnja DDV uporabljena za določene kategorije, kot so hrana, knjige, nekatere medicinske naprave itd.

Pomembno je slediti veljavni zakonodaji in uporabljati pravilne stopnje DDV pri izdajanju računov, kot tudi pri pripravi davčnih obračunov. Priporočljivo je, da se za pomoč in konkretne informacije o uporabi stopnje DDV obrnete na računovodjo ali davčnega svetovalca. Prav tako bodite pozorni na uradna obvestila Ministrstva za finance ali Finančne uprave RS, ki bi lahko nakazovala spremembe v stopnjah DDV.

3) Ali se DDV stopnje razlikujejo med državami članicami Evropske unije?

Da, stopnje DDV se med državami članicami Evropske unije (EU) razlikujejo. Vsaka država članica določa svoje stopnje DDV znotraj okvirjev, ki jih določajo evropski predpisi. Medtem ko EU določa minimalno standardno stopnjo DDV, ki ne sme biti nižja od 15%, so države članice proste določiti svoje standardne stopnje nad tem minimumom in prav tako lahko uvedejo eno ali več znižanih stopenj za določene vrste blaga in storitev.

Zaradi teh razlik je bistveno, da se podjetja, ki poslujejo mednarodno ali izvajajo transakcije znotraj EU, zavedajo in dosledno upoštevajo pravilne stopnje DDV za blago in storitve, ki jih prodajajo ali kupujejo v različnih državah članicah.

 

Kaj so otroške pesmice in kakšen je njihov vpliv na razvoj otroka

Otroške pesmice in kakšen je njihov vpliv na razvoj otroka

Kaj pomeni izraz Ona išče njega

Kaj pomeni izraz Ona išče njega?