Koliko je minimalna pokojnina za 15 let delovne dobe
Koliko je minimalna pokojnina za 15 let delovne dobe
in

Koliko je minimalna pokojnina za 15 let delovne dobe

Minimalna pokojnina v Sloveniji se določa na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Višina minimalne pokojnine je odvisna od števila let pokojninske dobe, pri čemer se praviloma upoštevajo tudi uskladitve z rastjo plač in inflacijo.

Za osebe s 15 let pokojninskega staža velja sorazmerni del minimalne pokojnine, ki se izplačuje glede na polno pokojninsko dobo, ki je bila v Sloveniji na dan vašega vprašanja običajno 40 let za moške in nekoliko manj za ženske (glede na letnik rojstva in prehodno obdobje).

Kako izračunati minimalno pokojnino za 15 let delovne dobe

Racunalniski servis PC Agent

Za natančno višino minimalne pokojnine in razumevanje zakaj je določena na tak način, je potrebno upoštevati:

  • Splošne uskladitve pokojnin,
  • Vrednotenje posameznih let delovne dobe glede na povprečno plačo,
  • Morebitne posebne zakonske določbe, ki so aktualne za vaše obdobje upokojitve.

Ker zakonodaja in ekonomske razmere nenehno spreminjajo, bi za natančne in aktualne podatke glede minimalne pokojnine morali preveriti z najnovejšimi podatki iz Javnega zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Če želite izvedeti točno višino minimalne pokojnine za 15 let delovne dobe, predlagam, da se obrnete neposredno na Javni zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) v Sloveniji, saj se zneski lahko spreminjajo zaradi rednih uskladitev in zakonodajnih sprememb. Informacijo lahko dobite na njihovi uradni spletni strani, telefonski številki ali osebno na katerikoli območni enoti ZPIZ.

Lahko pa vam ponudim približen izračun na osnovi znanih informacij do leta 2023. Praviloma je minimalna pokojnina za polno pokojninsko dobo (ki se v Sloveniji giblje okoli 40 let) nekoliko nižja od pragov tveganja revščine, a se z leti delovne dobe sorazmerno zniža. Če vzamemo, da je celotna minimalna pokojnina za polno pokojninsko dobo določen znesek, bi za 15 let delovne dobe prejeli približno 15/40 tega zneska.

Tedenski horoskop preko telefona
Tedenski horoskop preko telefona
Bet365 Slovenija Kaj je Bet365 Povezava in kaj narediti, če bet365 ne dela

Bet365 Slovenija: Kaj je Bet365, Povezava in kaj narediti, če bet365 ne dela

Gorenje pralni stroj napake in kako jih odpraviti

Gorenje pralni stroj napake in kako jih odpraviti