DOBRI in SLABI sosedje na vrtu featured
DOBRI in SLABI sosedje na vrtu featured
in

DOBRI in SLABI sosedje na vrtu + tabela

Dobri sosedje na vrtu

Ko gre za vrt, ni samo človeško sodelovanje pomembno, temveč tudi sodelovanje med rastlinami. Rastline imajo lahko medsebojne koristi, ki pomagajo ohranjati zdrav in rodoviten vrt. Nekatere rastline oddajajo snovi, ki odganjajo škodljivce, druge pa izboljšujejo zemljo z dušikom ali preprečujejo razraščanje plevela. Medsebojno sodelovanje rastlin je naraven način za vzdrževanje zdravega vrta brez uporabe kemikalij.

Najboljši primeri dobrih sosedov na vrtu

  1. Bazilika in paradižnik: Bazilika izboljšuje okus paradižnika in odganja škodljivce, kot so muhe in komarji.
  2. Korenje in čebula: Korenje in čebula sta odlična soseda, saj korenje odvrača mravlje, čebula pa odganja škodljivce, kot so koreninski črvi.
  3. Marjetice in kamilica: Marjetice privabljajo opraševalce na vrt, medtem ko kamilica odganja škodljivce, kot so uši.
  4. Špinača in jagode: Špinača izboljšuje okus jagod in jih varuje pred boleznimi.
  5. Kumare in koruza: Koruza deluje kot naravna opora za kumare, medtem ko kumare zadržujejo vlago v tleh.

Z medsebojnim sodelovanjem rastlin na vrtu lahko dosežemo boljšo rast, manj škodljivcev in večji pridelek. Zato je pomembno, da pri načrtovanju vrta upoštevamo dobre sosede in izkoristimo koristi, ki jih prinašajo.

Slabi sosedje na vrtu

Racunalniski servis PC Agent

Ko govorimo o vrtu, je pomembno vedeti, da nekatere rastline lahko negativno vplivajo na druge. To se zgodi zaradi različnih razlogov, kot so izločanje toksinov, zaviranje rasti ali privabljanje škodljivcev. Zato je pomembno, da se zavedamo, kateri so slabi sosedje na vrtu in jih izogibamo.

Nekatere rastline, ki se slabo ujemajo med seboj, so na primer paradižnik in krompir. Paradižnik privablja škodljivce, ki lahko poškodujejo krompir. Podobno je zelje in čebula. Čebula lahko zavira rast zelja in povzroči manjšo pridelek.

Rastline, ki se ne ujemajo med seboj

Poleg tega obstajajo tudi rastline, ki se med seboj ne ujemajo dobro. Na primer, korenje in peteršilj ne bi smela biti posajena skupaj, saj imata enake škodljivce in bolezni ter si konkurirata za hranila.

Da bi imeli uspešen vrt, je pomembno upoštevati te slabe sosede in jih posaditi ločeno ali poiskati druge rastline, ki se bolje ujemajo. Tako boste zagotovili optimalno rast in zdravje vaših rastlin.

DOBRI in SLABI sosedje na vrtu
DOBRI in SLABI sosedje na vrtu tabela

Rastline kot naravno sredstvo za zaščito pred boleznimi in škodljivci

Ko govorimo o vrtu, so sosedje lahko odlični zavezniki pri preprečevanju bolezni in škodljivcev. Nekatere rastline namreč oddajajo vonjave ali snovi, ki odganjajo škodljivce ali zavirajo rast bolezni. Na primer, česen in čebula sta odlična naravna sredstva za odganjanje insektov. Poleg tega lahko sadimo tudi rastline, ki privabljajo koristne žuželke, kot so čebelice in pikapolonice, ki se hranijo s škodljivci.

Najboljše kombinacije za preprečevanje težav

Pri načrtovanju vrta je pametno izbrati rastline, ki se med seboj dopolnjujejo in si pomagajo pri preprečevanju težav. Na primer, paradižnik in bazilika sta odlična kombinacija, saj bazilika odganja škodljive insekte, ki napadajo paradižnik. Prav tako je dobro saditi korenje poleg čebule, saj čebula preprečuje napade korenjeve muhe.

Sosedje na vrtu so lahko odlični zavezniki pri ohranjanju zdravja rastlin. Z ustrezno izbiro rastlin in njihovo medsebojno kombinacijo lahko zmanjšamo tveganje za bolezni in škodljivce ter dosežemo bolj zdrav in uspešen vrt.

Nepriporočljive kombinacije sosedov na vrtu
Nepriporočljive kombinacije sosedov na vrtu

Nepriporočljive kombinacije sosedov na vrtu

Ko načrtujete svoj vrt, je pomembno vedeti, katere rastline se ne ujemajo najbolje skupaj. Tukaj je nekaj kombinacij, ki bi se jim bilo bolje izogniti:

  1. Paradižnik in krompir: Obe rastlini spadata v isto družino in sta občutljivi na iste bolezni in škodljivce. Zato je bolje, da ju ne sadite blizu drug drugega.
  2. Čebula in fižol: Čebula lahko zavira rast fižola in obratno. Zato je priporočljivo, da te rastline ne sadite skupaj.

Nezdružljive kombinacije, ki lahko povzročijo težave

Poleg tega obstajajo tudi nekatere kombinacije rastlin, ki lahko povzročijo težave:

  1. Paradižnik in kumare: Kumare potrebujejo veliko prostora za širjenje, medtem ko paradižnik potrebuje podporo za rast. Saditev teh dveh rastlin skupaj lahko omeji njihovo rast in pridelke.
  2. Krompir in buče: Buče imajo dolge poganjke, ki se lahko ovijejo okoli krompirja in ga zadušijo. Zato je bolje, da te rastline ne sadite skupaj.
Apollo Program za izdajanje racunov 30 dni brezplacno klikni sliko

Pomembno je vedeti, katere rastline se dobro ujemajo in katere bi se jim bilo bolje izogniti. S tem boste poskrbeli za zdravje in uspeh vašega vrta.

EON aktivacijska koda Kje jo dobiti

Kaj je EON aktivacijska koda? Kje jo dobiti?